Årbols skolmuseum, Ånimskog

årbols skolmuseumÅrbols skolmuseum har en av Sveriges mest omfattande skolsamlingar från 1800-talet och in i vår egen tid. Här finns inte bara skolmöbler från olika tidsepoker utan även läroböcker, läromedel och hjälpmedel för undervisning.

Lärosalar och böcker

På bottenplan finns två lärosalar och ett omklädningsrum. På andra våningen finns en utställningshall och material för forskning. I Årbols skolmuseum finns läseböcker från olika tidsepoker från 1800-talets ABC-bok till 1900 talets Sörgården, Där finns även de senare läseböckerna: ”Vill du läsa…”, ”Nu ska vi läsa” eller ”Byttners -Första boken”.

Tössbohallen

Den gamla skolvinden ovanpå skolmuseets skolsalar rymmer en stor utställningshall med montrar som visar olika hjälpmedel och läromedel. Här finns till exempel en monter med olika modeller av radioapparater. Skolradion kom att bli en viktig del av undervisningen med dess program i olika ämnen. Den första engelskundervisningen skedde också genom skolradio. Skolmuseet har stor samling av skolradiohäften från olika årtionden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: